Tyto drobné fazole pocházejí z východní Asie, zejména z himalájského regionu, a kromě východoasijských zemí, se konzumují v Japonsku, ale i jinde ve světě, například u nás v Evropě.

Fazole adzuki Naklíčeno, které mívají převážně červenou barvu (někdy se objeví i černé, bílé či skvrnité kultivary), jsou plody jednoleté rostliny Vigna angularis, která roste vzpřímeně i popínavě, a to především v tropickém a subtropickém pásmu, neboť k růstu nezbytně potřebuje slunné oblasti a polohy.

adzuki-5178463_960_720

Někdy se adzuki fazolím říká červená soja. Využívají se jak v kuchyni, tak v tradiční čínské medicíně.

Jemné mladé lusky se vaří jako zelenina, zralá semena se suší a pak se vaří, nebo se melou a do pokrmů se přidávají ve formě prášku, anebo se nechají naklíčit a konzumují se zasyrova. Někde se pražené používají jako náhražka kávy.

Budete-li fazole adzuki vařit, nezapomeňte je – stejně jako jiné luštěniny – předem namočit minimálně na osm hodin.

Jakým přínosem mohou být adzuki fazole pro lidské tělo?

Protože jsou bohaté na vitamíny A, B, C, minerální látky a stopové prvky, bílkoviny a esenciální kyseliny, jsou považovány především za nutričně zajímavé. Působí však na náš organismus i léčebně, a to hlavně při zdravotních obtížích ledvin a močového měchýře či jako prevence proti anémii a diabetes, díky vláknině zlepšují trávení a udržují střeva v čistotě, čímž lze předcházet karcinomu střev. Jedlá semena adzuki napomáhají i při detoxikaci – obsahují molybden, který hraji důležitou úlohu při očistě jater.

234_adzuki

Chcete-li si pochutnat na čerstvých klíčcích adzuki fazolí, můžete si je doma vypěstovat (při nákupu volte semena v BIO kvalitě). Nejenže mají výše uvedené látky a příznivé vlastnosti, ale navíc se vyznačují příjemnou nasládlou ořechovou příchutí. Klíčky lze přidávat jak do syrových zeleninových salátů a pomazánek, tak i do vařených pokrmů – polévek, omáček, nákypů, a podobně. Pro vysoký obsah bílkovin jsou adzuki fazole vhodné pro vegetariány místo masa.