Fíky jsou plodem ze stromu, nebo keře, který se nazývá Fíkovník smokvoň. Strom může dorůstat výšky až deseti metrů. Je původem z Asie, kde stále ještě rostou fíkovníky planě. Strom je velmi stará kulturní rostlina. První záznamy o pěstování fíkovníku se datují již do období okolo tří tisíc let před naším letopočtem. Po sklizni se většinou plody fíkovníku suší, a obsah cukru ve fících zajištuje jejich dlouhou trvanlivost i bez chemického ošetření.
krájení fíků

Co fíky obsahují

Fíky jsou především zdrojem:
ü  vitamínů E, B6, B1 a B2 
ü  draslíku
ü  vápníku
ü  hořčíku
ü  železa
ü  zinku
ü  mědi
ü  manganu
ü  vlákniny

Léčivé účinky fíků

Kombinace obsažených látek činí z fíků zdraví velmi prospěšné ovoce, které zahání hlad a chuť na sladké. Navíc jsou fíky prospěšné našemu tělu tím, že:
ü  posilují nervy
ü  napomáhají při dietách
ü  podporují soustředění
ü  pomáhají při únavě
ü  tlumí bolesti při menstruaci
ü  pomáhají při redukci hmotnosti
ü  zmírňují nervové vypětí
ü  podporují střevní mikroflóru
ü  napomáhají při zažívacích problémech
ü  jako okamžitý zdroj energie
ü  působí blahodárně při nachlazení, kašli a bronchitidě
ü  napomáhají odkašlávání
ü  čistí ledviny a močové cesty
ü  působí mírně močopudně
ü  jako prevence proti ledvinovým kamenům
V dřívějších dobách se z fíkovníku smokvoně používaly listy a kůra. Ty se používaly pro léčebné účely. Vyráběly se z nich různé masti a obklady na bolesti, vředovitá onemocnění, opuchliny a ztvrdlé boule pod kůží. Dnes se v léčitelství používají běžně už jen plody fíkovníku, a to jak čerstvé, tak i sušené.
sušené fíky

Vaříme z fíků

ü  Fíky jsou zdravou náhražkou většiny sladkostí. Jejich vlastností a složení skvěle využijeme při přípravě nejrůznějších nápojů a pokrmů.
ü  Vyrábí se z nich džusy, sirupy, marmelády, džemy a sladkosti.
ü  Fíky lze také použít pro přípravu ovocných koláčů a moučníků.
ü  Na jihu Evropy se fíky používají jako součást omáček k masovým pokrmům, například při pečení a nadívání masa.

Sladké fíky na talíři
Ohodnoťte příspěvek